Forse wanbetalingen in bouw en mode

28 - 05 - 2015

Het aantal bedrijven dat dit jaar failliet gaat daalt met 15% tot 6500 ten opzichte van vorig jaar, vooral dankzij de aantrekkende economie. In het overzicht van kredietverzekeraar Atradius dat vanochtend verschijnt valt het aantal wanbetalingen in de bouw en non-food retail zoals modeketens op. Die blijven onverminderd hoog. Nog dieper gekeken, zoals in de installatiesector, is het aantal wanbetalingen zelfs gestegen.

Middenmoter

Nederland behoort volgens econoom Daan Willebrands van Atradius in Europa nu tot de middenmoot als het gaat om het aantal faillissementen. Door de zwakke economische groei sinds 2007 ligt het aantal faillissementen in Nederland op een relatief hoog niveau. Alleen in Zuid-Europa en Ierland stijgt het aantal bedrijfssluitingen sneller, aldus Willebrands.

Lage rente hielp

In april telde Atradius, dat kredietinformatie van 200 miljoen bedrijven vergelijkt, het laagste aantal faillissementen sinds juni 2011. Vorig jaar nam het aantal bedrijven dat failliet ging af met 19%, terwijl in 2013 nog een record aantal bedrijven over de kop ging. Vooral door de grotere vraag naar goederen en diensten, en een lichte verbetering van financieringsvoorwaarden met lagere rente, namen bedrijfssluitingen af.

Boven niveau 2007

Het aantal bedrijfsfaillissementen daalt met 15% tot rond 6500, maar dat is nog altijd 42% meer dan voor de crisis in 2007. In de bouwwereld is volgens Willebrand wel herstel, maar de stijging van de productie door een toename van nieuwbouwprojecten komt pas later op gang. Veel bouwbedrijven zagen hun buffers in de afgelopen jaren krimpen en zijn daardoor nu kwetsbaar gebleken voor tegenvallers.

Incassodiensten

ACCS helpt bij het innen van openstaande facturen. Zorgeloos en vlot.

lees meer

Gerechtsdeurwaarders

ACCS laat een vonnis snel ten uitvoer leggen.

lees meer

Schuldbewaking

ACCS bewaakt veranderingen in inkomen en vermogen van debiteuren en gaat direct over tot actie wanneer het mogelijk is.

lees meer

Internationaal

ACCS is actief over de landsgrenzen en kan daardoor elke vordering, waar ook ter wereld, incasseren.

lees meer